TERVIS-Uutiskirje 1/2015

TERVISKUVAVielä ehdit TERVIS-matkaan!

TERVIS-työssä on tällä hetkellä ajankohtaista tarkastella mitä on saatu aikaan ja mitä on vielä mahdollista tehdä. Millaiset asiat tukevat toiminnan juurtumista? Miten sote-kuntayhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osalta toteutuu uusiutuvissa rakenteissa? Tähän vaiheeseen hankkeen elinkaarella kuuluvat myös erilaiset arviointia tukevat selvitykset. Alkuvuodesta kuntakehittäjät ja heidän taustatukensa ovat vastanneet kehittämistyön selvitykseen. Olemme saaneet arvokasta tietoa, kiitos kaikille vastanneille! Selvityksistä vedettyjä johtopäätöksiä hyödynnetään vielä kevään kuluessa käytävissä alueellisissa fokusryhmäkeskusteluissa, joita vetää hankkeen ulkoinen arvioija. Toivomme, että pääsette mukaan ryhmiin!

Sote-rakenneuudistusta maakunnissa

Maakunnallisten sote-työryhmien työskentelyyn ja tuotoksiin voit tutustua Pohjois-Karjalan Siun soten osalta täällä: http://www.pkssk.fi/materiaalit ja Pohjois-Savon osalta täällä: http://www.pohjois-savo.fi/sote/. TERVIS on mukana nostamassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä mukaan kunta-sote -rajapintatyöhön. Toivomme sen näkyvän myös tulevissa rakenteissa.

Mitä kuuluu Pohjois-Savon terveyspisteille?

TERVIS-hanke halusi tietää mitä kuuluu Pohjois- Savon alueen terveyspisteille, joiden toimintaa kehitettiin Kanerva2-Kaste – hankkeessa 2010 – 2012. Terveyspisteistä vastaavien henkilöiden mukaan Pohjois- Savon alueella on 23 terveyspistettä ja sellainen löytyy lähes joka kunnasta. Kuopion asukastuvilla on myös vastaavia pisteitä.  Lue tehty selvitys Innokylästä täältä!
Pohjois- Karjalan Semppi-pisteistä kerroimme edellisessä TERVIS-uutiskirjeessä. Semppi-toimintamallista saat tietoa myös Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Semppi-sivuilta: http://www.kansanterveys.info/semppi-terveyspisteet/ . Etelä-Savon omahoitopisteistä tehdyn kartoituksen tulokset löydät myös nnokylästä TERVIS-verkoston sivuilta.

Mikkelin täydellinen liikuntakuukausi sai tunnustusta Urheilugaalassa!

Täydellisen liikuntakuukauden oma kansikuvapoika Hannu Korhonen.
Täydellisen liikuntakuukauden oma kansikuvapoika Hannu Korhonen.

Mikkelissä järjestettiin syksyllä 2014 kokeilukulttuurin hengessä yhden kuukauden aikana  yli 100 liikuntatapahtumaa sekä yli 700 kokeilua, joilla lisättiin liikkeen määrää muun muassa  päiväkodeissa, kouluissa sekä työyhteisöissä. Käytännössä kaikilla kaupunkilaisilla oli mahdollisuus olla mukana tässä poikkeuksellisessa työssä. Tavoitteena oli kokeilla uutta osallistavaa tapaa saada kaupunkilaiset itse ideoimaan liikkumista ja fyysisen aktiivisuuden lisäämistä.  TERVIS-hanke oli ideointiryhmässä mukana.  Liikuntakuukautta toteutti myös Itä- ja Keski-Suomen KASTEen yhteinen Yks, kaks, hyppy -kampanja. Suuruudenhulluuksissamme me (etelä-)savolaiset suunnittelemme jo seuraavaksi koko vuoden mittaista kalenteroitua liikuntatoimintaa!
Vuonna 2015 TERVIS-teemoja Etelä-Savossa ovat  painonhallinta, ravitsemus, hyvinvointiliikunta ja päihteet.  Painonhallintaa, terveellistä ravitsemusta ja liikuntaa edistävän Verkkopuntari-ohjausmallin toinen pilottiryhmä aloittaa toimintansa.  Sen tarkoituksena on testata ensimmäisen pilottiryhmän aikana muodostuneita käytänteitä ja kehittää niitä edelleen kohti systemaattista alueellista toimintamallia. Ryhmää ohjaavat Mikkelin kaupungin ravitsemusterapeutti Seija Kohvakka ja Pieksämäen kaupungin terveyspalvelujen osastonhoitaja Merja Norontaus. Rekrytointi ryhmään on parhaillaan käynnissä.

TERVIS ampumahiihdon MM-kisoihin???

TERVIS-hankkeessa Pohjois-Karjalassa kehitettyjä toimintamalleja juurrutetaan vuoden aikana pysyviksi toiminnoiksi kuntiin. Osaamista on lisätty mm. Motivoivan haastattelun, Neuvokas Perhe ja Verkkopuntari –koulutuksilla. Keväällä järjestetään koulutuksiin osallistuneille menetelmän käytön vahvistuskoulutuksia. Koulutuksia on tulossa myös mielenterveys- ja päihdeasioista.
Kevään aikana erilaisia terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tapahtumia ja messuja on tulossa useita ympäri Pohjois-Karjalaa.  TERVIS-koorinaattorit ja Joensuun kehittäjätyöntekijät osallistuvat muun muassa Kontiolahdella 4. – 5.3.2015 järjestettäviin ampumahiihdon MM-kisoihin. Ei tosin hiihtäen, vaan savuttomuus-teemalla. Savuttomia koordinaattoreita  ja kehittäjiä voi bongata kisa-alueelta ”keuhkopaidat” päällä. Suunnitteilla on myös Hammaslahden yläkoulun kolmepäiväiset hyvinvointipäivät, Heinäveden paripäiväiset terveystietopäivät kunnan henkilöstölle, Lieksan alakoululaisille suunniteltu ravitsemus- ja liikuntapäivä sekä Keski-Karjalan messutapahtuma.

TULEVIA KOULUTUKSIA:
 • Tiedolla johtamisen, erityisesti hyvinvointitiedolla johtamisen tukea on kevään aikana tarjolla  Pohjois-Savon kuntiin. Kuntien virka-ja luottamusjohdoille ja hyvinvointiryhmille on tarjolla erilaisia kokonaisuuksia, joista räätälöidään kuntakohtaisesti sopivia päivän tai puolen päivän paketteja.
  Lisätietoja koulutuksista TERVIS-koordinaattoreilta:
  helena.tormi@kuh.fi, 044 717 9667, tarja.tapaninen@kuh.fi, 044 717 9668.
 • VAJAARAVITSEMUS – Mistä on kysymys?
  Mikkeli 19.2.2015 klo 12-16.
  Koulutuksen tavoitteena on tuottaa tietoa vajaaravitsemuksesta, sen tunnistamisesta, hoidosta ja ehkäisystä. Ilmoittautumiset 16.2. klo 15:een mennessä.
 • LIIKUTTAVAA HYVINVOINTIA – liikuntaneuvonta ja -ohjaus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukirankana
  Rautalampi 24.4.2015 klo 13-16.
  Kolutuksessa käsitellään terveysliikunnan merkitystä, hyväksi havaittuja käytäntöjä sekä liikuntaneuvontaa osana palveluketjuja. Imoittautumiset 6.2. mennessä. Koulutukseen mahtuu 100 ensin ilmoittautunutta.
  Lapinlahti 10.3.2015 klo 12-16. Lisätietoja: helena.tormi@kuh.fi, 044 717 9668.
 • Verkkopuntari-ohjaajakoulutusta:
  17.3.2015 Mikkelissä – imoittautumiset 10.3. mennessä,
  18.3.2015 Kuopiossa – ilmoittautumiset 20.2. mennessä.
 • MOTIVOIVA HAASTATTELU – väline vaikuttavaan vuorovaikutukseen
  Kuopio: 1. päivä 25.2.2015 & 2. päivä 26.3.2015.
  Motivoiva haastattelu on syyllistämätön tapa kommunikoida asiakkaan kanssa. Tämä Kuopion koulutus on suunnattu alueen aikuissosiaalityön toimijoille.Koulutusten tarkat ohjelmat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Innokylän TERVIS-verkoston sivuilta täältä.
MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA:
 • Terviksen ja SOSTEn yhteisen hyvinvointi-iltojen kiertue
  pysähtyy 26.2.2015 Tuusniemellä. Ilta alkaa Turulan koulukeskuksella klo 17 ruishuttu-tarjoilulla, katso lisää täältä.
  19.3.2015 Iisalmessa kohtaavat Ylä-Savon soten kaikkien neljän kunnan (Iisami, Sonkajärvi, Vieremä, Kiuruvesi) kunta- ja järjestötoimijat. Illan ohjelman löydät täältä. Keväälle mahtuu vielä iltoja! Ota yhteyttä, niin sovitellaan:
  helena.tormi@kuh.fi, 044 717 9667, tarja.tapaninen@kuh.fi, 044 717 9668.
 • 18.3.2015 voit seurata verkossa seminaaria, jonka teemana on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja ehkäisevä päihdetyö uusissa sote-rakenteissa. Seminaarin järjestää STM:n Alkoholiohjelma yhdessä Pohjois-Suomen ja Lapin AVIen kanssa. Linkin tapahtumaan ilmoitamme seuraavassa uutiskirjeessä.

Laitathan kelenteriisi myös TERVIS-hankkeen päätöstilaisuuden ajankohdan 2.9.2015!

JULKAISUJA:
 • Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa toteutetussa Luonto liikuttamaan –hankkeessa on julkaistu opas ”Luonto liikuttamaan”. Oppaassa muun muassa mallinnetaan ryhmäytymistä, oppimista ja hyvinvoinnin edistämistä luonnossa. Luontoon.fi -sivustolta löytyy myös alasivut ”Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta” – tutustu!
 • Kuntaan elinvoimaa ja kuntalaisille hyvinvointia eriarvoisuutta vähentämällä (THL/Kide17. Tuulia Rotko, Tapani Kauppinen, Elina Palojärvi). Kuntapäättäjille, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, eriarvoisuuden vähentämisen, palvelujen kehittämisen ja strategisen suunnittelun toimijoille tarkoitettuun oppaaseen on koottu esimerkkejä eri kuntien rakenteista, toimintatavoista ja työkaluista, joita on tehty eriarvoisuuden vähentämiseksi. Ladattavissa myös verkosta, ks. Julkari .
Muuten – teitkö uudenvuoden lupauksia…?

Voit vieläkin kirjata tavoitteesi vaikka Yksi Elämä-hankkeen lupauspankissa osoitteessa http://uudenvuodenlupaus.fi/ Sivusto lupaa kannustaa sinua tavoitettasi kohti läpi koko vuoden! Kannattaa tutustua muutenkin Yksi elämä -hankkeen aineistotarjontaan hankkeen sivuilla osoitteessa http://www.yksielama.fi/.
lupaus