TERVIS-Uutiskirje 2/2014

Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaatiot kokoontuivat Kuopiossa

Tohtorit Matkimus (vas.) ja Tomera toivottivat vieraat tervetulleiksi STESO-päiville Kuopioon.
Tohtorit Matkimus (vas.) ja Tomera toivottivat vieraat tervetulleiksi STESO-päiville Kuopioon.

Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaatiot  (STESO ry) kokoontuivat kevätkoulutuspäiville Kuopioon 20.-21.3.2014. TERVIS-hanke toimi päivien isäntänä  yhdessä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin, Kuopion kaupungin ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

TERVIS-hankkeen laajennettu ohjausryhmä toi päiviin upean panoksensa koko hankealueelta.  Pohjois-Karjalan alustuksista vastasivat ylilääkäri ylilääkäri Anu Niemi ja professori Tiina Laatikainen. Laatikainen välitti kunnille haasteen osallistua THL:n kansalliseen Lihavuus laskuun –ohjelmaan. Kangasniemen kunnan johtava hoitaja Eeva Häkkinen Etelä-Savosta puolestaan haastoi kuulijoita pohtimaan ryhmiä, jotka omassa kunnassa tai palvelujärjestelmässä jäävät herkästi heikompaan asemaan ja kaipaavat lisätukea. Häkkinen on mukana euroopplaisessa TF MFCCH (Task Force Migrant Friendy and Culturally Competent Hospitals) -verkostossa, jonka työskentelee maahanmuuttajien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.  HyvisSADE-projektijohtaja Maija Paukkala

Kansallinen Lihavuus laskuun -ohjelma haastaa kunnat mukaan toteuttamaan yhteistä tavoitetta. Lisätietoa ohjelmasta THL:n sivuilla osoitteessa www.thl.fi/lihavuusohjelma ja Innokylässä www.innokyla.fi.
Kansallinen Lihavuus laskuun -ohjelma haastaa kunnat mukaan toteuttamaan yhteistä tavoitetta. Lisätietoa ohjelmasta THL:n sivuilla osoitteessa http://www.thl.fi/lihavuusohjelma ja Innokylässä http://www.innokyla.fi.

Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä piti ajankohtaiskatsauksen sähköisistä itsearviointityökaluista ja hoitoon ohjautumisesta. Laajennetun johtoryhmän jäsen, erityisasiantuntija Heli Hätönen kertoi THL:stä terveyden edistämisen tukena – tähänkin yhteiskehittämiseen ja käytäntöjen jakamiseen sopii hyvin Innokylä – kannattaa tutustua!

Kuopiosta kuulimme hyvinvoinnin edistämisen johtaja Heli Norjan katsauksen siitä miltä ”Terve Kuopio” nyt näyttää. Kuopion kokonaisuutta täydensi hienosti projektijohtaja Eeva Mäkisen innovatiivinen esitys ”Hyvinvointia kulttuurista”.  Kiitämme Kuopion kaupunkia ja palvelualuejohtaja Markku Tervahautaa myös miellyttävästä kaupungin vastaanotosta kaupungintalon komeissa puitteissa.

Itä-Suomen yliopistoa edustivat Tiina Laatikaisen lisäksi asiakkaan terveysvalintojen etiikkaa pohdituttanut dosentti Mari Kangasniemi,uusimpia kansallisia ravitsemussuosituksia avannut apulaisprofessori Ursula Schwab sekä  kuntouttavan työotteen merkitystä palveluissa esiin nostanut professori Olli-Pekka Ryynänen. Ravitsemusterapeutti Jaana Torpström esitteli terveydenhuollon ammattihenkilöille KYSissä kehitettyä verkkopohjaista ravitsemuskoulutusta. STESO-verkoston toimintaa  kuvaili yhdistyksen puheenjohtaja Veikko Kujala Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.


Kiitos kaikille  kortensa kekoon kantaneille – myös nimeltä mainitsemattomille! Päivien esitykset löytyvät STESO ry:n sivuilta osoitteesta http://www.stes-hsf.fi/suomi/ajankohtaista/#uutinen-38.


 

Merkitse 12.9. TERVIS-väliseminaari jo kalenteriisi!
Merkitse 12.9. TERVIS-väliseminaari kalenteriisi!

Innostu kanssamme Innokylästä!

Innokylän TERVIS-verkostossa ideoidaan tällä hetkellä hankkeen yhteistä varikkopysähdystä syyskuulle 2014. Tapahtumassa on tarkoitus tuoda esille kaikkien kolmen sairaanhoitopiirin alueella toimivien TERVIS-kehittäjien omassa kunnassaan tai omalla alueellaan tekemää työtä.  Laita päivä 12.9. jo kalenteriin! Mikäli haluat vaikuttaa siihen millaisen päivästä teemme, käy kommentoimassa suunnittelua tai heittämässä mukaan oma ideasi osoitteessa:   https://www.innokyla.fi/web/verkosto492968/12.9.-tervis-pit-stopin-ideointiriihi

Sähköisen hyvinvointikertomuksen malli on kuvattu Innokylässä: www.innokyla.fi/web/malli784775. Toimintamalli on myös TerveSos-palkintokilpailun finalisti!
Sähköisen hyvinvointikertomuksen malli on kuvattu Innokylässä: http://www.innokyla.fi/web/malli784775. Toimintamalli on myös TerveSos-palkintokilpailun finalisti! – Käy peukuttamassa mallia Innokylässä!

TERVIS on syksyn ja kevään aikana järjestänyt yhteistyössä Suomen Sydänliiton kanssa Neuvokas perhe -koulutusta lapsiperheiden elintapaohjauksen parissa toimiville terveydenhuollon ammattilaisille. Hankealueella on koulutettu noin 170 menetelmän uutta osaajaa! Innokylään on muodostettu kaikille avoin Neuvokas perhe -verkosto, jossa menetelmän käyttäjät ja muut asiasta kiinnostuneet voivat vaihtaa ajatuksia, saada vertaistukea ja vaikka kehittää menetelmää eteenpäin. Verkosto osoitteessa: https://www.innokyla.fi/web/verkosto831690 .

Tukea kuntien hyvinvointijohtamiseen!

TERVIS-hanke on tehnyt kuntien hyvinvointijohtamisen teemoihin liittyvää yhteistyötä TerPS2 (Tervempi Pohjois-Suomi2) –hankkeen ja Kuntaliiton kanssa. Alkuvuodesta 2014 on toteutettu EVA (vaikutusten ennakkoarviointi) -koulutuksia.  Saamme omalta alueeltamme tietoa myös  hyvinvointijohtamisen käytännöistä, joista TerPS2 keräsi tietoa kuntakyselynä maaliskuussa. TerPS2-hankkeessa on tuotettu myös asiakirja ”Miten kunnassa toimivat tahot voivat tukea kunnan hyvinvointijohtamista ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistymistä? – Esimerkkejä keskeisten toimijoiden rooleista ja vastuista”. Tähän asiakirjaan kuten muihinkin hyviin ohjeisiin ja mallinnuksiin voitte tutustua osoitteessa www.hyvinvointikertomus.fi/help .

 

Paula
Paula

 Etelä-Savoon uusi koordinaattori

”Olen Paula Kaukorinne. Olen aloittanut maaliskuussa TERVIS -hankkeessa koordinaattorina Riitta Lapin työparina. Olen terveystieteiden maisteri Itä-Suomen yliopistosta opettajan koulutusohjelmasta. Aikaisemmalta ammatiltani olen suuhygienisti. Toivon meille antoisaa, hyvinvointia ja terveyttä edistävää yhteistyötä!”

Sapere -menetelmä avaa aistit

Etelä-Savossa ollaan järjestämässä toukokuussa alueellista Sapere -koulutusta. Koulutus sisältää teoriapäivän aiheeseen johdatuksineen 12.5. Lisäksi ravitsemusterapeutit Seija Kohvakka ja Eija Myllylahti-Rajala pitävät aiheesta kolme työpajapäivää, jossa tutustutaan menetelmään käytännössä. Ensimmäinen työpajapäivä on 26.5.14. Sapere on ruokakasvatusmenetelmä, jossa lapset tutustuvat ruokamaailmaan aistiensa avulla ihmettelemällä, kokeilemalla, leikkimällä, osallistumalla ja tutkimalla.
Menetelmää voivat hyödyntää vanhemmat, ammattikasvattajat, lastenneuvola- ja perhetyöntekijät ja ravitsemusalan ammattilaiset.

Eteläsavolaiset kehittäjätyöntekijät vauhdissa

Varhaiskasvatuksen Liikkuva lapsuus- pilotointi on edennyt huimaa vauhtia Mikkelissä. Se on saanut myös valtakunnallista mediahuomiota. Tässä toimijoiden mietteitä VALOn blogissa.  Pieksämäellä on kartoitettu sivuterveysasemien toimintaa ja reuna-alueiden kuntalaisten palveluja laajemminkin. Kuntalaiskuulemisia on järjestetty useita ja ne ovat herättäneet kuumiakin tunteita (Katso linkki:  Länsi-Savo 3.4.2014 ).

TERVIS-cafe avoinna joka toinen maanantai klo 8:30-9:30 osoitteessa https://esshp.adobeconnect.com/tervis/
TERVIS-cafe avoinna joka toinen maanantai klo 8:30-9:30 osoitteessa https://esshp.adobeconnect.com/tervis/

Hankekoordinaattorista kahvilanpitäjäksi!

Virtuaalinen TERVIS-Café aloitti toimintansa maaliskuun alussa. Joka toinen maanantai-aamu avoinna oleva nettivideolinkki kutsuu hankekoordinaattoreita, kehittäjätyöntekijöitä ja kaikkia muita TERVIS-hankkeesta sekä hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneita vapaamuotoiseen kuulumisten vaihtoon. TERVIS-Café on avoinna klo 8:30-9:30 seuraavasti: 22.4., 5.5. ja 19.5.
Tervetuloa virtuaalisumpeille!
toivottaa Riitta-emäntä

Vikkelä –malli panostaa lasten ja nuorten painonhallintaan ja liikuntaan Pohjois-Karjalassa

Ilomantsin kehittäjätyöntekijä Eini Ikonen on koostanut lasten ja nuorten tapahtumakalenterin eri hallintokuntien ja kohderyhmien terveyttä edistävien tahojen käyttöön. Hän esitteli Vikkelä –mallia Itä-Suomen kouluterveys- ja hyvinvointipäivillä Kuopiossa. Kevään aikana Vikkelä- malli jalkautetaan. Eri tahoja motivoidaan osallistumaan  asiantuntemuksellaan lasten ja nuorten liikunta- ja ravitsemustottumuksiin liittyviin tapahtumiin. Tulossa on muun muassa nuorisoon ja lapsiperheisiin kohdistuvia liikunnan ja ravitsemuksen teemapäiviä, kampanjoita, neuvontapalveluja sekä vierailuja sivukylien kerhoihin. Kohderyhmiä tavoitellaan erilaisissa toimintaympäristöissä kuten päiväkodeissa, kouluissa, kaupoissa ja harraste- ja kerhotiloissa.

KOULUTUSTA, TAPAHTUMIA:

TERVIS on mukana hyvän mielen viikon tapahtumissa Kuopion kirjastolla tiistaina 22.4 ja Varkauden kirjastolla keskiviikkona 23.4. Tapahtumat ovat avoimia kaikille. Tule mukaan nauttimaan päivien annista! Tutustu Kuopion ohjelmaan tästä ja Varkauteen tästä.

Tietoa, tukea ja työkaluja ehkäisevään päihdetyöhön –tilaisuudet Joensuussa ja Varkaudessa on tarkoitettu kaikille terveyden edistämisestä ja päihdehaittojen ehkäisystä kiinnostuneille. Joensuun 23.4. tilaisuuden ohjelma täällä, Varkauden 29.4. täällä.

Tuloksia alueellisesta hyvinvointi- ja terveystutkimuksesta (ATH-tutkimus)
julkistettiinPohjois-Karjalan osalta Joensuussa tammikuun lopussa.  Pohjois-Savon tuloksia käydään läpi 13.5. Kuopiossa järjestettävässä tilaisuudessa.
Tilaisuuden ohjelma täällä.  Ilmoittautumiset 5.5. mennessä. Mukaan mahtuu 65 ensin ilmoittautunutta. Tilaisuutta voi seurata myös verkon kautta. Linkki osoitteeseen ilmoitetaan TERVIS-sivuilla toukokuussa.

Tule mukaan TERVIS-kehittämiseen!
Ota yhteyttä koordinaattoreihimme Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Tervisläiset toivottavat kaikille aurinkoista kevättä!
Seuraava TERVIS-Uutiset ilmestyy kesäkuun alussa.

kaikkilogot

 

 

 

Mainokset