TERVIS-Uutiskirje 2/2015

Kunta-sote -rajapintatyö tulevaisuuden palveluja kehittämisessä

Maakunnallisia sote-kuntayhtymiä valmistelevissa työryhmissä, joissa tarkastellaan organisaatioiden rajapintoja, tulee jatkossa sovittavaksi mitkä tehtävät jäävät uudistyksessa kuntien vastuulle, mitkä sote-kuntayhtymälle ja miten tämä yhteistyö hoituu.  Rajapintatyöryhmissä on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäksi tarkastelukohteina lasten ja nuorten tuki, työllisyyden edistäminen, maahanmuuttaja-asiat, erityisryhmien asuminen ja kuljetuspalvelut. Painoalueet ovat hieman vaihdelleet maakunnittain. Vastuita ja velvoitteita linjaa luonnollisesti ensisijaisesti lainsäädäntö.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kirjattava tulevaan perussopimukseen, jotta työn toteutumista on mahdollista seurata. Pohjois-Karjalan Siun sote –kuntayhtymän valmistelussa tärkeäksi havaitusta kunta-sote -rajapintatyöryhmästä on otettu mallia muilla tulevia rakenteita valmistelevilla alueilla. Lue lisää

Siilinjärven sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen kertausharjoitus oli vastaisku asemasodalle

JoukoM2
Ohjelmapäällikkö Jouko Miettinen valmiina avaamaan kertausharjoitukset.

THL:n ja Itä- ja Keski-Suomen Kaste-ohjelman järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen kertausharjoituksiin Siilinjärvellä osallistui 27.3. reilut 130 teemasta kiinnostunutta reserviläistä. Tilaisuuden kehittämismyönteisen ilmapiirin takasivat  oma Kaste-ohjelmapäällikkömme Jouko Miettinen sekä Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän joukko-osasto ylivääpeli Anu Niemen johdolla.

Yhteiseen työskentelyyn ja keskusteluihin sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen tulevaisuudesta virittäydyttiin päällystön asiantuntijapuheenvuoroilla. Niitä esittivät Mia Palo STM:stä, Jarmo Lappalainen Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä, Simo Kokko Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä sekä Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta.  Alustusten jälkeen pohdittiin organisoiduissa ryhmissä paikallista, alueellista ja kansallista kehittämistä edistäviä sekä toisaalta estäviä tekijöitä. Lue lisää

Etelä-Savossa on otettu puheeksi lapset ja nuoret

lapsetpuh_kuva
Tutkija Mika Niemelä & järjestäjänaiset.

Muistammeko huomioida lapset ja perheen kokonaisuuden toisen vanhemman sairastuessa, työttömyyden pitkittyessä, riippuvuusongelmien syvetessä tai muissa haasteellisissa perhetilanteissa? Mikkelissä syvennyttiin asiaan yli 60 ammattilaisen kanssa aprillipäivänä. Tutkija, kehittäjä Mika Niemelä valotti Lapset puheeksi -työmenetelmän merkitystä ja vaikutuksia erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Paikalla oli myös järjestöjen, sivistystoimen ja varhaiskasvatuksen väkeä. Raahen seudulla menetelmän seurantaan ja arviointiin on panostettu ja havaittu myönteistä kehitystä lastensuojelun palveluissa.

Mikkelin kaupungin työpajanuorille suunnatut Elämänhallinnan teemapäivät saatiin päätökseen maaliskuussa.  Pilotista karttuneita kokemuksia kerätään toiminnan jatkamiseksi edelleen kehittämiseksi.

Itä-Suomen AVI, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon Liikunta ry järjestivät iltapäiväseminaarin koulupäivien liikunnallistamiseksi. Seminaari tarjosi mielenkiintoista kuultavaa Liikkuvasta koulusta sekä antoi hauskoja vinkkejä esim. oppituntien, kokousten ja seminaarien tauottamiseksi x-breikin avulla.

TERVIS -hanke toimittaa kevään aikana 10 syytä pitää kiinni nuoren päihteettömyydestä (PAKKA) -kortteja Etelä-Savon kaikkiin yläkouluihin. Kortti jaetaan syksyllä 2015 lukuvuositiedotteiden välissä ja tavoittaa yläkoululaisten lisäksi myös heidän vanhempansa. Samalla edistetään päihteettömyys-teeman sisällyttämistä yläkoulujen vanhempainiltoihin.

Pohjois-Karjalan TERVIS-ryhmä Norjan televisiossa!

Kisanalle
Kisanalle Nelli & TERVIS-tehoryhmä kisapuvuissaan.

Kontiolahden ampumahiihdon MM-kisat olivat hieno kokemus kansainvälisissä kisoissa ennen käymättömille. Heti kisapaikalle tullessa savuttomuuspaitoihin pukeutunut kuusihenkinen TERVIS-ryhmämme pääsi Norjan television kuvaamaan tanssiesitykseen ja haastatteluun. Olimme valmistautuneet kisoihin suunnittelemalla omat hiihtopukumme. Sanomamme oli selvä: ”No smoking! It´s not just about you.” Kampanjoimme vanhempien terveellisen elämäntavan merkityksestä esimerkkinä nuorille. Kisanalle Nelli oli samaa mieltä kanssamme:” Tupakatta paras!” TERVIS valitsi parhaimman mahdollisen päivän kisoihin osallistumiseksi: Kaisan mitalipäivän! Meiltä kaikilta terveisiä Kaisalle – se oli hieno hiihto. Kannatti olla kannustamassa ja tunnelmoimassa Kontiolahdella.

Pohjois-Karjalan Semppipistellä on kevään aikana savottatunnelmaa. Semppisavotta-tour on pyörähtänyt jo Joensuun Prismassa, MM-kisatorilla ja Outokummun uimahallilla. Ja lisää on luvassa. Semppisavottaan voi osallistua ti 21.4. klo 17.30-19 Kontiolahden Paiholan helmessä, to 23.4. klo 13-16 Lieksan S-Marketilla ja klo 17 alkaen Lieksan kulttuurikeskuksessa, ma 11.5. klo 12-18 Kesälahden City Mahaton –tapahtumassa ja Kiteen ABC:llä ja la 16.5. klo 11-15 Joensuun Marttakeskuksen Ravintolapäivässä ja Joensuun Sokoksella. Ei tekosyitä! Ota elämä haltuun! Joku näistä päivistä voi olla se päivä, kun sinä päätät muuttua!
Katso lisää:
facebook.com/SEMPPISAVOTTA , semppi.fi , #eitekosyitä #elämähaltuun

Yläsavolaiset tietävät, että hyvinvointi on myös ”kaffia ja pullaa”!

TERVIS, SOSTE sekä Ylä-Savon sote järjestivät yhteistyössä Iisalmessa 19.3. hyvinvointi-illan Sonkajärven, Kiuruveden, Vieremän ja Iisalmen järjestötoimijoille sekä kuntien luottamushenkilöille. Ilta oli osa kehittämistoimintaa, jossa toteutetaan erilaisia tapoja koota kuntalaisten näkemyksiä arjen hyvinvointiin liittyvistä asioista hyvinvointikertomustyötä varten.

IisalmiOVI
Yläsavolaiset listaamia kuntalaisten hyvinvointiin liittyviä tekijöitä oli paljon. Tässä osa niistä.

Lyhyiden alustusten jälkeen keskustelu kävi vilkkaana. Hyvinvointi ja terveys nähtiin laajasti kaikkien kunnan asukkaiden ja toimijoiden yhteisenä asiana eikä pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluita koskevana kokonaisuutena. Myös ennaltaehkäisevä toiminta sekä erilainen vapaaehtoistoiminta nousivat tärkeinä esille.

Lapsiperheiden hyvinvoinnin arkea kommentoitiin muun muassa toiveilla tuesta ja avusta sekä toimivasta yhteistyöstä: ”Perheet ja eri toimijat sopivat yhteisesti mitä tehdään”.  Ikäihmisten kohdalla nousivat esille ”syrjällä asuvien asiat”, oma neuvola, yksinäisyys sekä turvallisuuskysymykset. Todettiin, että ”ikäihmisille tarvitaan matalan kynnyksen paikkoja mihin mennä”. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toimivuutta kommentoitiin myös. Osallistujia huolestutti heikossa asemassa olevien, kotiin jäävien henkilöiden hyvinvointi: ”Tarvitaan inhimillisyyttä ja että ihmistä ei juoksuteta”.  Kulttuuri- ja liikuntapalvelut sekä erilainen harrastustoiminta luovat nekin hyvinvointia. Kaikissa hyvinvoinnin tekijöissä nousivat esille myös oikeanlainen ja oikea-aikainen viestintä.

Tilaisuuden runsas osallistujamäärä – vajaat 50 henkilöä – oli meille järjestäville tahoille iloinen yllätys. Tunnelma oli hyvä ja keskustelu paikoin jopa niin vilkasta, että puheenvuoroja jouduttiin rajaamaan.  Tulevaisuudessa näyttäisi olevan tilausta tällaiselle kuntalaisten kohtaamiselle, jossa sekä kerätään tietoa että vaihdetaan kokemuksia. Takuuvarmasti hyvinvointia edistetään yhdessä & yhteistyöllä! Tilaisuudesta kerättävässä palautteessa osallistujilla on vielä mahdollisuus täydentää asioita, jotka paikan päällä ehkä jäivät sanomatta.

Kuntajohtaminen on myös hyvinvointijohtamista

TERVIS on kuluvan kevään aikana kiertänyt Pohjois-Savon kuntia myös hyvinvointijohtamisen teemalla. Sparrauspäivissä on yhdessä kuntien luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden kanssa pohdittu sitä miten hyvinvointitieto saataisiin osaksi kuntien  talouden ja toiminnan suunnittelua.  Hyvinvointijohtamisen roolien ja vastuiden lisäksi on käyty läpi myös työvälineitä kuten sähköistä hyvinvointikertomusta ja EVAa (vaikutusten ennakkoarviointi).

Suonenjoella, jossa vierailimme maaliskuussa,  hyvinvointikertomustyön prosessi on vielä alussa. Henkilöstöpäällikkö Sari Karhun mielestä se on kuitenkin nyt päässyt hyvään vauhtiin. Hänen mielestään sparrauspäivä tarkensi osallistujien ymmärrystä kertomuksen sisällön yksityiskohdista.  Hyvinvointikertomustyö on prosessina kuitenkin laaja. Lisätukea kaivattaisiin esimerkiksi asioiden yksinkertaistamisessa, jotta itse kertomuksesta ei muodostuisi liian laajaa ja raskasta tulkita.  Sari Karhu pohtiikin voisivatko kunnat tehdä tässä yhteistyötä ja tarjota vertaistukea toisilleen. Moni kuntahan kamppailee kuitenkin samojen kysymysten äärellä.

Hyvinvointijohtamisen kierroksemme jatkuu 24.4. Sonkajärven ja Vieremän yhteisellä päivällä. Lapinlahdella järjestetään 28.4. vastaava tilaisuus, johon on kutsuttu osallistujia myös Siilinjäveltä sekä Koillis-Savon kunnista.  Nilakan kuntien oma päivä on 29.4. Hyvinvointijohtamisen sparrauspäivät toteutetaan yhteistyössä Kuntaliiton FCG Konsultointi Oy:n kanssa.

Sähköinen hyvinvointikertomus osoitteessa http://www.hyvinvointikertomus.fi/.
Myös Innokylässä on paljon materiaalia aiheesta, mm. malli hyvinvointitiedon kytkemisestä kunnan johtamiseen: https://www.innokyla.fi/web/malli784775 .


P.S. Laitathan jo kalenteriisi TERVIS-hyvinvointifoorumin 2.9.2015.
Tavataan silloin Siilinjärven Kunnonpaikassa!